Over ons

Galerie Artline is in 1976 opgericht door Bill Barends (mijn overleden echtgenoot) in Den Haag op de Toussaintkade. Een galerie voor hedendaagse kunstenaars. De eerste tentoonstelling was in 1978 een feit met Cy Twombly, een Amerikaanse schilder, beeldhouwer en fotograaf die een groot deel van zijn leven in Italië heeft gewoond. Cy Twombly wist als geen ander betekenis en gevoel te geven aan handschriften. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat hij de basis heeft gelegd voor de latere graffiti kunstenaars. Geïnspireerd door o.a. de Griekse en Romeinse mythology bedacht hij hoe de handschriften van de grote poëten er uit gezien moeten hebben. Het gevoel en de poëzie.

In 1995 is de galerie naar de Bloemgracht in Amsterdam verhuisd. De vraag blijft of het een toevalligheid was of dat het zo moest zijn. Een bewuste keuze is het zeker niet geweest. In Amsterdam hadden we een pand van 600 m2 midden in de prachtige Jordaan. Maar het bezit van een dergelijk pand in het centrum van Amsterdam brengt ook veel kosten met zich mee; het werd daardoor tijd om weer eens verder te gaan kijken. Zo kwamen we in 2010 in Aalsmeer terecht, het dorp van de bloemenveiling. Geen bewuste keuze, maar de mogelijkheid om een wat ruimer pand te kopen waar ook weer de galerie in zou passen. Het was niet de juiste plek voor een galerie, maar ik ben daar vooral actief geweest met het organiseren van tentoonstellingen voor het Oude Raadhuis. Uiteindelijk heb ik in 2021 het pand in Aalsmeer verkocht en ging op zoek naar een nieuwe plek en dat is Delft geworden. Een middelgrote stad in Zuid Holland met een mooie historie.

In de loop der jaren mochten wij met galerie Artline vele tentoonstellingen organiseren met kunstenaars van (inter)nationale allure zoals: Kenneth Noland, Sjoerd Buisman, Robert Brandy, Shinkichi Tajiri, Giorgio Griffa, Bridget Riley, Paul Citroen, Enrico Castellani, Michael Goldberg en Bob Bonies. Daarnaast waren we ook aanwezig op de diverse (inter)nationale kunstbeurzen.

Met veel plezier heb ik nu de galerie in Delft gevestigd. Toeval? Velen zeggen dat toeval niet bestaat. Een bewuste keuze? Ook dat niet helemaal. Wat het wel is? De tijd zal het leren. De geschiedenis van morgen is vandaag.

Heleen van Haaften

Onze historie

DEN HAAG

Galerie Artline is oorspronkelijk opgericht door Bill Barends in Den Haag.

AMSTERDAM

Bloemgracht Amsterdam

AALSMEER

Uiterweg Aalsmeer

DELFT

Voldersgracht Delft

Did you like this? Share it!